Waarom is genduplicatie of genoomduplicatie met daaropvolgende divergentie niet een voorbeeld van ‘toename in informatie’, wat volgens creationisten onmogelijk is?
(Dit is een van de vragen op pagina http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/665-vragen-voor-welwillende-creationisten)

Is het kopiëren van bestaande informatie meer informatie? Ik denk het niet. Bovendien kun je ook niet zomaar lukraak genen (of delen ervan) kopiëren. Ook de locatie van die genen is informatie. Ook informatie de locatie ook van de ook die genen die is genen locatie informatie. U ziet: willekeurig kopiëren leidt niet tot meer informatie; het leidt tot iets onbegrijpelijks.

Stel dat je een radio openschroeft, kijkt welke onderdelen erin zitten, er een paar van bestelt en deze op een willekeurige plek in de radio monteert. De kans is heel groot dat het toestel niet of veel slechter zal functioneren. Als je wat meer verstand van radio's, herken je misschien een bepaald gedeelte als versterkertrap. Zelfs als je dat zou kopiëren en op de goede plek zou toevoegen, hoeft er geen betere radio te ontstaan. De versterking zou veel te hoog kunnen worden waardoor het geluid helemaal vervormd zou worden. En het zal duidelijk zijn dat de gekopieerde versterkertrap wel eerst ontworpen moet zijn; die is niet door toeval ontstaan.

Zo is het ook met genen. Zelfs als een gen toevallig op een werkbare plek in het genoom is gekopieerd, dan is nog altijd de vraag niet beantwoord waar het oorspronkelijke gen vandaan kwam. Net zoals versterkers zijn ontworpen, zo zijn ook genen ontworpen. Om iets te kunnen dupliceren, moet er wel iets zijn óm te dupliceren.