Waarom hebben walvisachtigen dezelfde reukgenen als landzoogdieren, maar zijn ze defect, als ze niet afstammen van landzoogdieren?
(Dit is een van de vragen op pagina http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/665-vragen-voor-welwillende-creationisten)

Mogelijk stammen walvissen die niet kunnen ruiken af van walvissen die wel kunnen ruiken. Er zijn namelijk ook walvissen die wel degelijk kunnen ruiken, zoals bijvoorbeeld de Groenlandse walvis. Het kan dus prima zo zijn dat God alleen walvissen heeft geschapen die konden ruiken en dat de meeste hun reukvermogen zijn kwijtgeraakt. En als God walvissen heeft gemaakt die kunnen ruiken, waarom zou Hij daar dan niet dezelfde genen voor gebruiken als bij landzoogdieren? Het hebben van dezelfde reukgenen kan dus evengoed duiden op een gemeenschappelijke Ontwerper als op een gemeenschappelijke voorouder. Voor meer problemen omtrent de evolutie van walvissen, zie https://answersingenesis.org/genetics/animal-genetics/whale-genetics-and-evolution/.

Het is trouwens niet erg wetenschappelijk om overeenkomsten tussen dieren te gebruiken als "bewijs" voor evolutie. Er zijn namelijk ook overeenkomsten tussen dieren die helemaal niet aan elkaar verwant zijn. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van vleugels bij vleermuizen en vogels, of echolocatie bij vleermuizen en dolfijnen. Men noemt dit "convergente evolutie". Maar iets een mooie naam geven, is natuurlijk niet hetzelfde als verklaren.