(Dit is een van de vragen op pagina http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/665-vragen-voor-welwillende-creationisten)

Mensen en dieren hebben inderdaad veel overeenkomsten. Dat geldt ook voor veel diersoorten onderling. Veel dieren en ook wij mensen hebben armen, benen, handen en voeten en organen als maag, lever, darmen, longen enzovoort. En ook als we het DNA vergelijken, zien we veel overeenkomsten. Waarom is dat?

Wanneer we bijvoorbeeld huizen gaan bouwen, gaan we niet voor elk huis de afzonderlijke componenten opnieuw bedenken en ontwerpen. We maken onder andere gebruik van bestaande bakstenen, kozijnen, ruiten, sanitair, keukens, vloerbedekking, behang, et cetera. Ook maken we gebruik van bestaande technieken om dat huis in elkaar te zetten. Iets dergelijks heeft onze Schepper ook gedaan bij het "bouwen" van zijn creaties: niet voor elk wezen weer helemaal opnieuw beginnen met ontwerpen, maar dezelfde blauwdrukken gebruiken waar dat logisch is. Wij mensen gebruiken bestaande kennis, technieken en materialen om tijd en geld te besparen. En het is ook gewoon niet logisch om steeds weer helemaal overnieuw te beginnen.

Een almachtige Schepper hoeft natuurlijk niets te besparen. Hij hoeft maar te spreken en het is er. Hij had dus voor elke creatie een andere manier van voortbewegen, stofwisseling, voortplanting en wat al niet meer kunnen verzinnen. Maar zouden we in dat geval allemaal creationist zijn geweest? Ik denk dat er een heleboel mensen zouden zijn geweest die zoiets zouden hadden van: "Wat een janboel is dit. Moet dit door een intelligente Schepper zijn gemaakt? Voor elk schepsel is Hij weer overnieuw begonnen. Op basis hiervan zou je net zo goed in heel veel scheppers kunnen geloven." Wellicht dat Hij daarom heeft gekozen om het op deze manier te doen.