Hoe is de huidige biodiversiteit in slechts een paar duizend jaar geëvolueerd uit het zeer kleine groepje dat de vloed overleefde? Is de hoeveelheid genetische variatie in 2 of 7 paar daarvoor toereikend?
(Dit is een van de vragen op pagina http://www.deatheist.nl/index.php/artikelen/665-vragen-voor-welwillende-creationisten)

Net zo min als bij de schepping wordt verteld hoe groot de diversiteit was in de geschapen dieren, wordt ook hier niet verteld hoe groot de diversiteit was. De ark was zo'n 150-200 meter lang en 25-35 breed en dat 3 etages. Dat betekent een vloeroppervalk van 11.000-21.000 m2. Daar kun je echt veel meer dieren op kwijt dan een "klein groepje". Natuurlijk moest er ook een heleboel voedsel mee, maar dan nog.

Dieren kunnen heel snel muteren. Dat zien we bijvoorbeeld bij het fokken van honden. De natuur wordt hier uiteraard wel een stevig handje geholpen door fokkers, maar het laat wel zien hoe snel het kan gaan. En het is niet uit te sluiten dat God heeft gezorgd voor de juiste mutaties in het genoom om voor een grotere diversiteit te zorgen. De Bijbel zwijgt hierover en wetenschappelijk valt dit ook niet te bewijzen, maar het kan daarom nog wel waar zijn. De zondvloed was ook geen toevallige natuurramp, maar een Goddelijke interventie. Dus waarom zou God niet ingrijpen in het erfelijke materiaal om voor wat meer variatie te zorgen?