Verspreiding van de dieren

Hoe hebben alle dieren zich na de zondvloed over de aarde verspreid? Hoe hebben ze de oceanen kunnen oversteken?

Nadat Krakatoa in 1883 uitbarstte, bleef het eiland jarenlang levenloos. Maar later werd het toch weer bewoond. Niet alleen door insecten en wormen, maar ook door vogels, slangen, hagedissen en zelfs enkele zoogdieren. Van veel van deze dieren zou je niet verwachten dat ze oceanen kunnen oversteken, maar dat hebben ze kennelijk toch gedaan. Iets dergelijks kan ook vlak na de zondvloed zijn gebeurd.

Verder hebben we gezien dat na de zondvloed waarschijnlijk een ijstijd is geweest. Hierdoor was het waterpeil veel lager en ontstonden er landbruggen waar de dieren gebruik van konden maken.

Veel mensen denken dat buideldieren alleen in Australië leven en daar dus geëvolueerd zijn uit andere dieren. Buideldieren komen echter ook in Noord- en Zuid-Amerika voor. Fossielen van buideldieren zijn overal in de wereld gevonden. Ook heeft men jarenlang gedacht dat vogelbekdieren alleen in Australië voorkwamen. De vondst van een fossiele tand van een vogelbekdier in Zuid-Amerika heeft de seculiere wetenschappers versteld doen staan. Aangezien evolutionisten geloven dat alle dieren een gemeenschappelijke voorouder hebben, hebben ook zij het 'probleem' dat dieren de oceaan overgestoken moeten zijn.

Zijn de kangoeroes helemaal van de ark naar Australië gesprongen? In het verleden heeft men eens enkele konijnen in Australië losgelaten. Tegenwoordig zijn wilden konijnen in elke uithoek van het continent te vinden. Betekent dit dat elk konijn in staat is om zulke grote afstanden af te leggen? Uiteraard niet. Zo zal het ook met de kangoeroes zijn gegaan. Verschillende generaties hebben zich her en der verspreid en uiteindelijk hebben alleen die in Australië het overleefd. Dat er geen fossiele kangoeroes elders in de wereld gevonden worden is niet zo vreemd. Van de miljoenen bizons die ooit in Amerika geleefd hebben zijn ook nauwelijks fossielen gevonden.

Maar hoe zit het dan met dieren die een heel speciaal dieet hebben zoals de reuzepanda's die alleen bamboe eten of de koala's die alleen eukalyptusblaadjes eten? Allereerst is het mogelijk dat die planten vroeger overal groeiden. Ten tweede is het mogelijk dat de dieren zich later gespecialiseerd hebben. Mogelijk waren hun voorouders minder kieskeurig en zijn ze later, door een genetisch defect, zich gaan specialiseren in een soort plant. Met dit soort evolutie (micro-evolutie) hebben creationisten geen problemen.