Is de ark niet veel te klein voor alle dieren?

"Ik geloof niet in de zondvloed. Al die dieren passen met geen mogelijkheid in die ark." "Hoeveel dieren moesten er mee dan?" "Geen idee, maar het waren er veel te veel voor die ark." "Hoe groot was die ark dan?" "Geen idee, maar het was niet groot genoeg voor al die dieren."

Hoog tijd dus om even te kijken hoe dat nou zit met die ark.

Allereerst hoefden niet alle dieren mee. Alleen dieren die door hun mond ademen hoefden mee. Hierdoor vallen alle vissen en insecten af. Voor de vissen is er water genoeg, en insecten (ademen door hun huid) overleven op ronddrijvende bomen omgekomen dieren. Van de overige dieren moesten van elk type er minimaal 1 mannetje en 1 vrouwtje mee. Van elk type, dus niet van elk ras hond of kat of wat dan ook. Men schat dat er maximaal 35000 dieren mee moesten.

Verder zullen van de 'grote' dieren alleen de jonge exemplaren zijn meegenomen. Die nemen veel minder ruimte in en eten ook veel minder. Jammer van al die mooie kinderplaatjes, maar er zullen geen volwassen olifanten, giraffen en dino's in de ark hebben gezeten.

Veel mensen denken bij de ark aan een boot waar net een paar olifanten op passen. De ark mat echter 300 x 50 x 30 el. Een el is de afstand tussen elleboog en het topje van de middelvinger. Tegenwoordig wordt voor een el 69cm aangenomen. Het is echter waarschijnlijk dat men voor de zondvloed veel groter werd dan nu (wegens gezondere leefomstandigheden). Een el was dan natuurlijk ook veel langer. Oude geschriften geven aan dat de Hebreeuwse el echter maar 45cm was. Laten we deze kleinste waarde aanhouden. De afmetingen zijn dan 135 x 22,5 x 13,5 meter! De inhoud bedraagt dus ruim 41000 kuub ofwel 41 miljoen liter! Dat is gelijk aan ruim 500 treinwagons waar elk 240 schapen in kunnen. De ark was dus groot genoeg om alle dieren te herbergen.

Zo was het dus niet... Dit lijkt er al heel wat meer op!